Uusien mahdollisuuksien maailma tuottajan työstä kiinnostuneille

Luovan Farmin tuottajaosaamisen valmennus syksyllä 2019

Luovan Farmin ensimmäinen valmennusohjelma järjestettiin syksyllä 2019, 23.9.-13.12.2019. Syyskuussa käynnistyneen valmennuksen teemana oli tuottajaosaamisen lisääminen ja tuottajan työhön tutustuminen luovien alojen eri toimialoilla.

 

Luovien alojen tuottajan työhön liittyvän osaamisen lisääminen Oulun alueella nousi selkeästi esille keväällä 2019 toteutetusta tarvekartoituksessa, jossa luovien alojen toimijoilta kysyttiin omaan toimialaansa liittyviä osaamistarpeita. Luova Farmi toteutettiin tarvekartoituksessa esitettyjen sisältöteemojen pohjalta yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa Kotkantien kampuksen tiloissa Kaukovainiolla.

 

Nuorten jatkosijoittuminen on valmennuksen jälkeen onnistunut hyvin: 20 valmennuksen aloittaneesta 12 työllistyi valmennuksen jälkeen palkkatöihin tai työkokeilun kautta. Yksi valmennettava työllistyi jo valmennuksen alkuvaiheessa, muut aloittaneet jatkoivat sen loppuun.

Kuvia Luovan Farmin tuottajaosaamisen valmennuksen työtilasta.
Kuva Luovan Farmin tuottajaosaamisen valmennuksen työtilasta, jossa etualalla näkyy kahvikuppi.

FARMILAISTEN KOKEMUKSIA TUOTTAJAOSAAMISEN VALMENNUKSESTA

 

”Luova Farmi on ollut täysin uusi matka kaikin puolin. Uutta olen oppinut lähes päivittäin, erityisesti vierailujen yhteydessä. Niistä olen saanut älyttömästi irti, kun ihmiset kertovat oman kokemuksen asiasta lähes kaunistelematta ja ovat silti täynnä intoa.” 

 

”Luovan Farmi on tarjonnut passivoitumisen sijaan aktivoitumista. Ilmapiiri on ollut kehittävä ja inspiroiva, josta olenkin saanut paljon uusia ideoita tulevaisuutta ajatellen.” 

 

“Itselleni jäi mieleen hyvä ryhmähenki ja toisten tsemppaaminen sekä tukeminen omissa projekteissaan.” 

“Mielestäni Luovan Farmin ryhmä on ollut ihan huippu. Ehdottomasti yksi parhaista ryhmistä, missä olen ikinä ollut. Ilmapiiri on ollut ystävällinen ja kannustava, mikä on laskenut jopa minunlaiseni jännittäjän jännitystasoa esiintymistilanteissa ym. Olen saanut farmilta uusia ystäviä ja tuttavia, joiden kanssa toivon yhteydenpidon jatkuvan jatkossakin.”  

 

“Olen oppinut paljon uutta, ja päässyt kehittämään jo olemassa olevia taitojani. Uskon että suurin henkilökohtainen hyöty minulle on ollut se, että olen jopa itse huomannut, kuinka olen oppinut olemaan sosiaalisempi ja avoimempi ihmisten kanssa. Jopa perheenjäseneni ovat huomauttaneet minulle asiasta.” 

  

“Olen saanut varmennuksen siitä, että haluan tällaista tehdä tulevaisuudessakin, eikä se myöskään tunnu niin mahdottomalta kuin aikaisemmin. Eli siis hyvä kokemus – voisin tulla toistekin, jos sopiva aihe ja elämäntilanne kohtaisivat.” 

 

”Valmennusohjelma on antanut minulle kokonaisvaltaisen, intensiivisen ja antoisan sukelluksen tuottajan ammattiin. Olen saanut työkaluja, valmiuksia sekä itseluottamusta, sekä selkeyttä uravalintoihini.”  

 

”Luova Farmi on tarjonnut minulle tietoa, taitoa ja kokemusta tuotannon tekemisessä. Se on tuonut enemmän uskallusta toimia sosiaalisissa tilanteissa ja auttanut kokeilemaan mukavuusrajan ulkopuolella olevia asioita (esimerkiksi soittamisia tuntemattomille ihmisille).” 

 

”Luova Farmi on ollut intensiivinen ja antoisa koulutusjakso. Olen oppinut paljon lyhyessä ajassa ja tämä on antanut ideoita tulevaan ja kirkastanut tulevaisuuden suunnitelmia. Tärkein Luovan Farmin anti on ollut työpaikan saaminen ensi vuodelle itseä kiinnostavalta alalta. Valmennusohjelma on tarjonnut hyvän mahdollisuuden tutustu tuottajan työhön käytännössä ja ensi vuonna saan laittaa oppimani asiat hyötykäyttöön työpaikassani.” 

 

“Tutustuminen Oulun kulttuuritarjontaan ja luovan alan ihmisiin on ollut tärkeää, jotta tietää keneen voi ottaa yhteyttä ja tehdä mahdollisesti yhteistyötä tulevaisuudessa. Tiloihin ja toimijoihin tutustuminen on avartanut käsitystä siitä, minkälaisia mahdollisuuksia Oulussa on tapahtumien yms. järjestämiseen. Kertomukset käytännön kokemuksista on antanut hyvän kuvan tuottajana toimimisesta Oulussa ja lisännyt kiinnostustani alaa kohtaan. Minulla on vahvistunut tunne siitä, että taide- ja kulttuuriala tuntuu omalta ja sieltä voisi löytyä tulevaisuuden ammattini.” 

 

”Valmennusohjelma avasi hyvin tuottajan työnkuvaa. Havaitsin, että monet käsitellyt asiat olivat minulle jo entuudestaan tuttuja ja mieleisiä – en vain ollut aiemmin tiennyt, että ne yhdistyvät jossain ammatissa. Oli ilo huomata, että oman osaamisen voi valjastaa käyttöön tällä tavoin.” 

 

”Luova Farmi on ollut hyvin antoisa ja mielenkiintoinen kokemus, sillä en ole ikinä ennen tehnyt varsinaisesti tuottajan työtä ja tuottanut itse oikeaa tapahtumaa. Olen myös oppinut itsestäni sen, että tulen toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa, sillä tiimissämme jokainen meistä on hyvin erilainen persoona. Olen myös saanut hieman miettiä omaa tulevaisuuttani ja sitä, mihin hakisin opiskelemaan. Luovan Farmin aikana on vahvistunut ajatus siitä, että haluaisin hyödyntää omaa luovuuttani tulevassa työssäni, on se sitten mikä tahansa.” 

 

“Minulle on avautunut täysin uusi maailma mahdollisuuksineen.”  

Pimento-kauhutalon työryhmä.
Irtopäärekvisiitta Pimento-kauhutalossa.
Pimento-kauhutalon esiintyjä.

FARMILAISTEN PROJEKTIT

 

Luovafarmilaiset tuottivat kolmen kuukauden valmennuksen aikana viisi erilaista tapahtumatuotantoa 3-4 hengen tiimeissä.

 

Demostage pe 22.11.2019

 

Luovan Farmin peliteemainen tapahtuma järjestettiin yhteistyössä IGDA Finlandin Oulun hubin ja Oulu Game LABin kanssa OGL:n tiloissa Rantakadulla. Tapahtuma keräsi noin 200 pelaamisen ystävää, jotka antoivat kiitosta erityisesti tapahtuman retrohuoneesta: tarjolla olivat mm. retrokonsolit Nintendo 64, Nintendo GameCube, PS1 ja Super Nintendo! Nostalgian lisäksi illan aikana pelattiin turnauksia ja nautittiin snäkeistä sekä kuunneltiin pelialan ammattilaisten käytännön kokemuksia työstä. Mukana oli myös kahdeksan omaa peliään demoavaa pelitiimiä, tapahtuman nimen mukaisesti. Lisätietoja Demostagen Instagram-tilillä.

 

OK!-festit pe-la 29.-30.11.2019

 

Kaksipäiväisessä tapahtumassa Pub Letkunpuiston Helmessä tarjottiin esiintymis- ja verkostoitumistilaisuuksia nuorille oululaisille muusikoille. Perjantai rakentui ammattilaisohjelman ympärille, jossa tulevat tähdet pääsivät näyttämään taitonsa musiikkialan ammattilaisten edessä. Oululaisilla nuorilla muusikoilla oli mahdollisuus hakea mukaan showcase-keikoille, joista viisi arvottiin mukaan esiintymään paikallisille keikkamyyjille ja –ostajille. Arvonnan kautta perjantain verkostoitumistapahtumassa esiintyivät Surman suu, The White Unknown, Kaamosfunk, Medium Arvet ja Kuritus.

 

Lauantain keikkakattauksena nähtiin perjantailta jatkoon menneet Kuritus ja The White Unknown sekä Fucking Hands, Alterego! ja Groupie High School. OK!-festit olivat pääsymaksuton, K-18-tapahtuma, joka esitteli monipuolisen kirjon uutta oululaista live-osaamista ja täytti talon musiikinystävillä. OK!-fest onnistuikin luomaan uuden kiinnostavan live-tapahtuman oululaiselle musiikkiklubikentälle, joka oli myös tilan tarjonneelle live-klubille menestyksekäs ilta. Lisätietoja OK!-festien Facebook-sivuilla.

 

Galleria Discover 29.11.-13.12.2019

 

Galleria Discover kokosi yhteen aloittavien taiteilijoiden pop-up-näyttelyitä kauppakeskus Valkeassa, Pannukakkutalossa ja Kolo Loungessa. Näyttelyiden ideana oli antaa nuorille taiteilijoille mahdollisuus esitellä taitojaan matalalla kynnyksellä, helposti saavutettavissa paikoissa.

 

Galleria Discoverin tavoitteena oli saada aloitteleville taiteilijoille näkyvyyttä ja näyttelykokemusta sekä mahdollisuus luoda verkostoja oululaiselle kuvataidealalle. Näyttelyiden lisäksi luovafarmilaiset järjestivät monitaiteellisen avajaistapahtuman Valkean kesäkadulla. Näyttelyajan töitään esittelivät 28 nuorta taiteilijaa. Lisätietoja Galleria Discoverin Facebook-sivulla.

 

Oulun Pimento to-su 5.-8.12.2019

 

Oulun Pimento oli live-kauhukokemus aikuisille. Sairaalateemaiset kauhukierrokset järjestettiin vanhassa mielenterveysparantolassa Höyhtyän kaupunginosassa kolmen päivän aikana, ja kaikki kierrokset myytiin loppuun muutamassa päivässä.

 

Luovafarmilaisten kunnianhimoinen projekti toteutettiin yhteistyössä Studio Korppikelan ja harrastajateatteri PahkiSpeksin sekä omistautuneen vapaaehtoisryhmän kanssa, lähes kokonaan lahjoitus- ja kierrätysmateriaaleista. Tiukasta toteutusaikataulusta huolimatta Pimento kauhukierroksineen onnistui loistavasti ja kävijöiden palaute oli ylistävää. Erityisesti Pimento kiinnosti alle 30-vuotiaita oululaisia. Lisätietoja Pimennon Facebook-sivulta.

 

Titta på Tuira goes Christmas la 7.12.2019

 

Luovafarmilaiset toteuttivat kaupunginosatapahtuma Titta på Tuiran joulupainoksena Titta på Tuira goes Christmas -jouluolkkarin Tuiranpuiston kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa entisessä ylilääkärin talossa. Tapahtumassa oli mm. joulumyyjäiset, erilaisia taide-elämyksiä, yhteisöllistä tekemistä lautapelien ja seinämaalauksien parissa sekä jouluista kahvilatunnelmaa. Ohjelmaa järjestettiin oululaisten yhdistys- ja järjestötoimijoiden kanssa, kuten Kulttuurivoimalan sekä Tuirakas-tuvan kanssa. Ylilääkärin talon pihalla vierailivat myös halibernit, jotka olivat erityisesti tapahtuman pikkuvierain mieleen.

 

Luovafarmilaiset olivat vastuussa jouluolkkarin tuotannosta aina sen ohjelmasta, somistuksesta ja lupa-asioista lähtien. Tapahtuma olikin kokonaisuutena onnistunut ja se sai vierailijoiltaan lämmintä palautetta. Kävijöitä jouluolkkarissa oli noin 500. Lisätietoja Titta på Tuiran Facebook-sivuilla.

Nintendon pelikonsoleita Demostagella.
Galleria Discoveryn työryhmä ripustaa teoksia Kauppakeskus Valkeaan.
Pelinäyttö Demostagella.

LUOVA FARMI VIERAILI

 

Ensimmäisen valmennusohjelman aikana luovafarmilaiset vierailivat seuraavien oululaisten luovien alojen toimijoiden toimintaan tutustuen:

 

BusinessOulun toteuttama Arctic Pulse –hanke, elävän musiikin yhdistys Rotos ry, Klaffi Tuotannot Oy, Kulttuuribingo ry, LUMO-valofestivaali, Mutant Koala Pictures Oy, Oulu Urban Culture ry, Oulun kaupungin kulttuuripalvelut / Kulttuuritalo Valve ja Valveen toimijat, Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry/Oulun juhlaviikkojen toteuttama Elämysten tapahtumamaakunta –hanke, Oulun Sarjakuvakeskus ry, Pohjoisen audiovisuaaliset ammattilaiset PAVA ry, ravintola Ykän Pub/Toppila Klubi Oy, The Irish Festival of Oulu ry, Tiuhta ja Pirta ry, Tuba Food & Lounge/Oulu Tours Group Oy, Tulva ry ja ympäristöjärjestö Dodo ry. 

 

Järjestimme kolme kaikille avoimia Wake Up @ Laituri –aamupalatilaisuutta yhteistyössä BusinessOulun Digipore- ja Digital Media Runway –hankkeiden kanssa Oulun kaupunginkirjaston Laituri-tapahtumatilassa. Wake Up @ Laituri –tilaisuuksissa puhujavieraina olivat CEO Antti Niittyviita Prove Expertise Oy:ltä, tuottaja Niina Jortikka sekä Head of Game Development Markku Voho Fingersoftilta.

 

Kiitämme lämpimästi kaikkia urapolkujaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään esitelleitä tekijöitä ja toimijoita!

Kuvia Tiuhta ja Pirta ry:n toimitiloista
Kuvia Tulva ry:n Telakalta.
Kuvia Oulun pääkirjasto Laiturilta Wake Up -tilaisuudesta.

LUOVA FARMI MEDIASSA

 

Tuottajaosaamisen valmennusohjelmassa toteutetut projektit saivat mukavasti medianäkyvyyttä syksyn 2019 aikana. Galleria Discover, Titta på Tuira goes Christmas ja Pimento esiteltiin sanomalehti Kalevassa marras-joulukuussa. OK!-festien tuottajaryhmä kävi Tulvamedian haastattelussa. Valmennusohjelman osallistujahausta laaditut tiedotteet julkaistiin myös oululaisissa paikallismedioissa Kalevassa ja Forum24:ssa.

 

Lisäksi Luova Farmi kertoi toiminnastaan omilla Facebook- ja Instagram-tileillään sekä www-sivuillaan.